Пелмени с кайма в бульон
Домашни пелмени с телешко.
Необходими продукти:
- 450 г телешка кайма
- 1 средна глава лук, наситнен
- 1 с.л. нарязан пресен копър или 1 ч.л. сушен копър
- сол и пипер
- тесто за пелмени
- белтъкът на 1 малко яйце, разбит
- вода, пилешки или телешки бульон
- 1/2 ч.ч. масло
Начин на приготвяне:
1. Смесете каймата с лука, копъра, сол и пипер на вкус и достатъчно вода, около 1 ч, за да се получи гладка смес.
2. Разточете тестото за пелмени, по 3 или 4 наведнъж, на кръгове с диаметър около 7,5 - 8 см.
3. Сложете по 1 с.л. плънка във всяко кръгче тесто и намажете краищата с вода.
4. Прегънете на полумесеци, като прищипете противоположните ръбчета, така че да залепнат хубаво.
5. Повторете с останалите топки тесто.
6. Намажете пелмените с разбития белтък.
7. Сложете голяма тенджера с вода на котлона. Когато заври, пуснете пелмените в кипящата вода, като разбърквате, така че да не залепнат един за друг.
8. Варете докато изплуват на повърхността - около 4 мин.
9. Извадете ги от водата с решетъчна лъжица.
10. Разтопете маслото на умерен огън и полейте пелмените.
11. Или поднесете със заквасена сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ