Пача от риба - желиран рибен ордьовър
Желиран рибен пай или рибена пача.
Необходими продукти:
- 500 г рибни отпадъци (опашка, хриле, перки и най-важното - глави)
- 500 г чисто рибно месо
- 1 литър вода
- 1 с.л. сол
- 1 морков
- 1/2 глава или 1-2 стръка целина
- 4-5 зърна черен пипер
- 1-2 дафинови листа
- 15 г желатин
- лимон и копър за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Рибното месо сварете.
2. Рибните отпадъци почистете добре от кръв и слуз, сложете в тенджера, залейте с водата и добавете наязаните на едро морков и целина. Сложете още солта, пипера и дафинов лист и залейте с водата. Включете котлона на умерена температура и оставете да се вари един час.
3. През това време накиснете желатина в студена вода, за да набъбне. 100 мл са напълно достатъчни. Готовия бульон прецедете, върнете обратно в тенджерата и добавете в него желатина. Кипнете.
4. Свареното рибно месо накъсайте на парчета и разпределете в намокрена тавичка. Отгоре залейте с бульона.
5. Приберете в хладилник, за да се стегне. След това поставете тавичката в по-голяма, напълнена с топла вода. Така желето ще се разхлаби от стените.
6. Внимателно обърнете в блюдо. Нарежете на триъгълни парчета и поднесете с украса от резен лимон и стръкче копър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ