Панирано филе от акула с чеснов сос
Пържено месо от акула с марината от бяло вино.
Обожавам рибата и винаги с удоволствие я приготвям за приятели и скъпи гости. Това е лесна рецепта за акула - една от най-вкусните панирани риби според мен. Рецептата научих от шеф Ники - приятел от Слънчев бряг - уникален кулинар.
Необходими продукти:
- 1 кг. филе от акула
- 4 яйца
- 200 мл. течна готварска сметана
- 1 лимон
- сол и черен пипер на вкус
- галета
- 50 мл. бяло вино
- 2 скилидки чесън
- 1 малка глава кромид лук
Начин на приготвяне:
От предишния ден правите подготовка за панирането на рибата. Просто колкото повече престои е по-хубава. Взимате филето и всяко парче разделяте на 2 или 3 еднакви по големина парчета. Важно е да са големи поне 10 - 15 см. - така по-добре се панират. След това хубаво ги овалвате в сол и черен пипер и поставяте в дълбок съд да се мариноват със сметаната, виното, лимоновия сок и малко вода. Преди да изстискате лимоновия сок, настържете кората на лимона - ще я ползваме при панирането. След като рибата е престояла около денонощие, я панираме при следната процедура:
Настърганата кора лимон смесваме с галетата. Овалваме рибата в нея хубаво от двете страни, като я натискаме силно с длани, за да може добре да попие панировката. Оставяте да почине 15 мин., след това потапяте в разбитите яйца и панирате в нагорещена мазнина в тигана. Пържи се не повече от 5 мин. за всяка страна. Поднася се със сос от маринатата и зеленчуци или картофи по ваш вкус.
Сос - запържвате нарязания на ситно лук и чесън с малко зехтин, после добавяте маринатата и варите до сгъстяване на консистенцията. Може да добавите разбита в студена вода лъжица брашно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ