Панирано пилешко в сладко-кисел сос
Панирани пилешки хапки в сладко-кисел сос.
Необходими продукти:
- 500 г пилешко филе (2 парчета пилешки гърди)
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 3 с.л. царевично брашно
- 2-3 с.л. олио
За соса:
- 4 с.л. кафява захар
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. лют пипер на люспи
- 3 скилидки чесън
- 1 с.л. олио
- 3 с.л. соев сос
- 3 с.л. ябълков оцет
- 3 с.л. кетчуп
- 1 с.л. царевично брашно + 2 с.л. вода
- 1 с.л. бял сусам
- бял ориз и пресен лук за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилешкото месо на сравнително еднакви средни по размер хапки. Прехвърлете в купа и поръсете със солта и пипера. Разбъркайте. Поръсете и царевичното брашно и разбъркайте отново.
2. Сгорещете олиото в тиган на силен огън и запържете месцата до побеляване от всички страни. Извадете в купа.
3. В тигана от готвенето на пилешкото изсипете захарта, 1 ч.л. сол, лютия пипер, намачкания на паста чесън, 1 с.л. олио (ако имате сусамово, използвайте него), соевия сос и ябълковия оцет. Кипнете на слаб огън като разбърквате.
4. Разтворете царевичното брашно в студена вода. Изсипете кетчупа в соса, кипнете, залейте с разбърканото брашно с вода и размешйте. Оставете да кипне и да къкри 3-4 минути.
5. Върнете месцата в ястието и увеличете огъня на средна степен. Гответе няколко минути при периодично разбъркване.
6. Поръсете със сусамовите семена, разбъркайте и махнете от котлона.
7. По желание поднесете с основа от бял ориз и поръсете с нарязан косо пресен лук за разкош.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ