Панирана скумрия в дебела обвивка
Пържена скумрия с панировка от яйце, брашно и мляко, поднесена с млечно-чеснов сос.
Необходими продукти:
- 800 г филе от скумрия (извадете костите и отрежете перките предварително, за да няма неприятни изненади в храната)
- сол и пипер
- лимон
- 1 яйце
- 1 ч.л. доматен концентрат
- 80 мл мляко
- 4 с.л. брашно
- листа копър
- 50-80 мл олио
За сос по желание:
- 4 с.л. гъсто кисело мляко
- 2 скидлидки чесън
- 1/3 ч.л. сол
- листата на 4 стръка копър
- 1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Филетата риба (можете да използвате и друг вид риба по избор) нарежете на напречни парчета. Горе-долу от едно филе излизат около 5 парчета. Поръсете със сол и пипер, обтрийте и покапете с лимонов сок. Оставете настрана докато приготвите останалата част от ястието.
2. Направете панировката като разбиете яйцето с 1/3 ч.л. сол в купичка. Добавете доматената паста и разбъркайте отново. Сипете млякото, листа наситнен копър и поръсете брашното. Разбъркайте до разпадане на брашнените бучки. Трябва да се получи смес с гъстотата на кексово тесто.
3. Пригответе си по желание и сос за поднасяне като разбъркате киселото мляко с лимоновия сок, сол, наситнени листа копър и намачкан чесън.
4. Сипете олио в тиган с незалепващо покритие колкото да покрие дъното плътно. Пуснете да се сгорещява на умерен огън.
5. Топвайте парче риба с ръце в панировката, овалвайте щедро и пускайте в тигана. Гответе за по 4-5 минути от страна до образуването на апетитна коричка. Пържете по няколко парчета на веднъж. Ако почернее панировката, намалете огъня.
6. Вадете изпържената риба в съд, застлан с домакинска хартия или салфетка. Когато всички парчета са панирани и изпържени до златисто, ги поднесете с млечния сос и пресни зеленчуци за гарнитура. Чаша бира се връзва идеално.
Източник: YouTube/Дневник Домохазяйки
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ