Палачинки с кайма под Бешамел с кашкавал
Солени палачинки с плънка от кайма и коричка от моцарела и Бешамел.
Необходими продукти:
За плънката:
- 2 с.л. олио
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 500 г кайма
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 100 мл кетчуп/доматен сос - гъст
- 130 г домати
- 100 мл вода
- листата на 1/2 връзка магданоз
За палачинките:
- 2 яйца
- 1 ч.л. сол
- 500 мл мляко
- 340 г брашно
- 2 с.л. олио + още за намасляване на тигана
За заливката - сос Бешамел:
- 50 г масло
- 3 с.л. брашно
- 500 мл мляко
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/3 ч.л. индийско орехче
И още:
- 100 мл доматен сос или кетчуп
- 200 г кашкавал или твърда моцарела
- 1 ч.л. сух риган
Начин на приготвяне:
1. Първо пригответе запръжката. Наситнете лука, запържете в олиото за 2 минути, добавете чесъна и гответе още минута. Прибавете каймата и бъркайте на умерен огън докато се разпадне на трохи. Овкусете със сол, пипер, кимион и щипка захар. Размешайте. Налейте гъст доматен сос или кетчуп, добавете нарязаните на малки кубчета или рендосани домати, сипете водата, размешайте и оставете да се готви при периодично бъркане 12-13 минути докато влагата изври. След това дръпнете настрана и поръсете с наситнени листа магданоз.
2. Палачинките направете като в купа изсипете млякото, чукнете яйцата, добавите солта и пресеете брашното. После абсолютно непрофесионално вкарайте пасатора за супи и разбийте до получаването на глака смес. Залейте с 2 с.л. олио и разбъркайте. В тиган с диаметър 24-26 см. печете тънки палачинки - трябва да се получат 10-12 броя. Преценете тигана си така, че да е с диаметър колкото късата на страна на тавата, в която ще печете след това.
3. Намажете дъното на тавата с доматен концентрат, доматен сос или кетчуп. Завивайте плънката в палачинките и редете плътно в тавата.
4. Пригответе Бешамел като разтопите маслото в касерола на умерен огън. Поръсете брашното и гответе докато цветът съвсем леко придобие светлокафяв нюанс. Започнете при постоянно бъркане да наливате млякото на порции. Ако е подгрято, ще ви е по-лесно да постигнете крем без бучки. Когато цялото мялко се абсорбира, подправете със сол, пипер и индийско орехче, намалете огъня на слаб и мешайте периодично докато Бешамелът се сгъсти с консистенцията на кексово тесто.
5. Залейте подредените палачинки със соса и заравнете. Отгоре поръсете с рендосан кашкавал или моцарела за пици и сух риган. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна до образуването на златиста коричка - около 15 минути.
6. Поднесете топло - по 2-3 палачинки в порция.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ