Отворени мекици с кайма
Горнооряховски мекички с месо.
Домашни мекици тип слънчогледи по рецепта от Горнооряховско се готвят в кухнята на българска баба, която показва традиционна селска закуска. Иван Звездев гостува в народната кухня, за да се запознае и да представи рецептата за тестени слънчогледи, която представлява отворени мекички с кайма или запържени кошнички от тесто с месо.
Първо се замесва традиционното постно тесто за мекици с жива мая. Оставя се да втаса. През това време се меси и каймата с наситнен магданоз, сол, пипер, чубрица и малко кимион. Бухналото тесто се премесва и се разделя на 10-12 топчици. Всяка от тях се разточва на тънка кора и в средата ѝ се слага от месната смес. После се завиват слънчогледи - как точно става - гледайте във видеото.
Готовите мекички се пържат двустранно, като първо се готвят с отвора надолу. А на финала имате страхотна българска закуска - пържени питки с кайма и балкански подправки. Тук не се броят калориите, за да можете да се насладите спокойно на вкуса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ