Домашна пица Тони с домати, кашкавал и бекон
Да си направим богата пица с домашно тесто, собственоръчно забъркан доматен сос и щедра плънка с месо, царевица, гъби и зеленчуци.
В тази рецепта използвахме домашно приготвено доматено пюре. Рецептата е достатъчна да нахрани 4-5 гладни гърла.
Пицата е по идея на моя племеник Тони, който участва активно в нейното приготовление. Готвенето е удоволствие, споделето го с вашите деца, роднини и приятели.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 килограм бяло брашно
- 2 яйца
- 3 ч.ч. вода
- 1 ч.л. сол
- 1/3 ч.ч. олио
За доматеното пюре:
- 3 средно големи домата
- 1 стрък босилек
- 2 скилидки чесън
- черен пипер
- зехтин
- сол и захар
За плънката:
- царевица, малка консерва
- кашкавал
- бекон
- 5 големи печурки
- 3 средно големи домата
- маслини
- риган
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. Изсипете брашното в голяма купа заедно със солта, водата, яйцата и олиото. Замесете тесто, което да не се лепи по ръцете. Оформете го на топка, намазнете го с няколко капки олио да не хване кора о го оставете да предстой 30 мин до 1 час. През това време направете домашното доматено пюре.
На домашното доматено пюре:
1. Нарежете три средно големи домата и ги пюрирайте в блендера.
2. Добавете към тях 2 скилидки чесън, 5-6 листа босилек и пюрирайте отново.
3. Готовата смес прехвърлете в тенджера и варете около 30 минути на среден огън, като бъркате за да не загори. Може да добавите и по една чаена лъжичка сол и захар, както и зехтин и черен пипер на вкус.
На пицата:
1. Разтелете с дебелина 1-2 сантиметър отпочиналото тесто.
2. Изсипете върху него домашното доматено пюре и поръсете с ригана.
3. Наредете върху него нарязаните гъби, царевица, бекон и маслини. Нарязаните домати и кашкавал не се добавят на този етап.
4. Печете пицата в предварително силно загрята фурна. Колкото повече градуси е способна да вдигне печката ви - толкова повече ще се доближите до оригиналните пици, които се пекат на 400 С. В случая с традиционните домакински електроуреди едва ли ще можете да печете пицата на повече от 250-300 С, така че не се притеснявайте.
5. След като прецените, че е готова (покафенява по ръбовете) я извадате и добавете настърганият кашкавала и нарязаните на шайби домати.
6. Върнете я в изключената фурна за още 5 минути, за да се разтопи кашкавалът. Най-накрай готовата пица залейте с тънка струйка зехтин.
Съвети:
* Ако в семейството има вегетарианци, можете да разделите пицата на две половини - месна и безмесна.
** Не се смущавайте да импровизирате с други видове месо по ваш избор.
*** Още зеленчуци по избор и малко топено сирене няма да развалят вкуса на домашната ви пица - замислете се с какви продукти ще ви бъде най-апетитна.
**** При сервиране не забравяйте за любимия си сос за пици, който ще се окаже перфектен завършек на засуканата ви италианска храна.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ