Огнена салата с моркови по азиатски
Люта салата от моркови, зеле и чушки.
Необходими продукти:
- 2 моркова
- 1/4 зелка
- 2 люти чушлета
- 2 червени сладки чушки
- 1-2 зелени сладки чушки
- 1 с.л. сусамово семе
- 100 г ядки (лешници, кашу, орехи)
- 1 ч.л. чили сос
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. зехтин
- сокът на 1/2 лимон
- 2 с.л. соев сос
- кориандър или друга зеленина (магданоз, копър или рукола)
Начин на приготвяне:
1. Морковите нарежете на гредички (тънки ленти).
2. Чушките (и лютите) нарежете на тънки полумесеци. Същото направете и със зелето.
3. Смесете зеленчуцте, добавете сусама и ядките и разбъркайте.
4. Смесете лютия и соевия сос с меда, зехтина и лимоновия сок. Залейте салатата и разбъркайте.
5. Прехвърлете в индивидуални порции и поръсете с наситнена зеленина или цели листенца за разкош.
* По желание можете да смесите зеленчуците и да залеете със соса. Псоле да приберете в хладилник, за да се маринова 2-3 часа. В този случай обаче не добавяйте семената и ядките преди сервирането, защото ще загубят хрупкавостта си. Поръсете с тях чак при поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ