Овесени бисквити с кленов сироп и кокос
Бисквити с овесени ядки, шоколадови капки, масло и кокос.
Необходими продукти:
- 200 г овесено брашно и 50 г овесени ядки или 250 г овесени ядки, като смелите в чопър по-голямата част от тях
- 1 яйце
- 125 г масло
- 100 г шоколадови капки (по желание)
- 40 г кокосови стърготини (може и повече, ако не слагате шоколад)
- 50-80 г натрошени сурови ядки (орехи, лешници, бадеми, кашу - каквото имате)
- 60 мл кленов сироп (може и мед вместо него)
- 100 г кафява захар
- 2/3 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
1. Смесете овесено брашно с цели овесени ядки, за да има разлика в текстурите или смелете част от овесените ядки в чопър на брашно и добавете малко цели парчета. Трятия вариант е да използвае едросмлени овесени ядки - така има хем брашно, хем парченца. Поръсете солта и бакпулвера в овесената смес и оставете настрана.
2. Маслото разтопете в тиган и оставете да закъкри докато цветът му стане леко златист. Внимавайте да не загорите - разликата между запържено и загоряло масло е 20 секунди. Работете на слаб огън за по-сигурно.
3. Пресипете маслото в басан или стъклена купа и добавете кленовия сироп (меда) и кафявата захар. Разбъркайте много добре и чукнете яйцето. Разбъркайте до пълно хомогенизиране.
4. Вкарайте сухите съставки при мокрите, добавете ядките, кокосовите стърготини и шоколадовите капки и разбъркайте. Получава се лепкава смес. Оставете я за 15 минути да почива на стайна температура, за да се просмуче овесеното брашно.
5. Гребвайте с лъжица от сместа и с ръце оформяйте топчета. Редете с отстояние в тава. След това с обратното на лъжицата ги сплеснете. Ако лъжицата залепва за тях, намажете я с малко олио.
6. Печете в предварително зягрята на 180 градуса фурна за 7 минути без вентилатор. През това време подредете сладките в следващата тава.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ