Обреден хляб Хала на плитка
Бухнало хлебче с мед и мас.
Необходими продукти:
- 1 пакетче суха мая
- ¼ ч. ч. топла вода
- ½ ч. ч. хладка вода
- 1 с. л. захар
- 2 ч. л. мед
- 1 ч. л. сол
- 1 яйце
- 1 с. л.свинска мас
- 2 ½ - 2 ¾ ч. ч. брашно
- 1 жълтък
- 2 с. л. студена вода
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в топла вода в голяма купа.
2. Прибавете последователно водата, захарта, меда, солта, яйцето, маста и 1 ¼ чаша брашно. Разбийте добре с миксер до получаването на гладка смес. Прибавете и останалото брашно.
3. Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност. Замесете докато стане гладко и еластично (трябва да можете да вземете малко парче тесто и да го разтегнете, така че да стане тънко без да се скъса) – около 5 минути.
4. Поставете тестото в намазан с мазнина съд и го обърнете, така че да се намаже и от двете страни. Покрийте и оставете да бухне на топло място докато увеличи двойно размера си – около час и половина до два часа.
5. Сплескайте тестото и го разделете на три равни части (или 6 ако искате да направите плитка от 6 части). Разточете всяка част на руло, дълго около 35 см.
6. Поставете рулата в леко намазана с мазнина хартия за печене. Оплетете на плитка леко и хлабаво. Притиснете краищата да прилепнат и ги пъхнете отдолу.
7. Смесете жълтъка с 2 с. л. вода. Намажете с четка върху плитката. Оставете тестото да бухне и увеличи размера си двойно – около 40-50 минути.
8. Внимателно намажете хляба отново с жълтъка. Изпечете за 25-30 минути на 190 С.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ