Ньоки с прясно сирене рикота
Ньоки със сирене рикота, сибирски лук и чесън.
Необходими продукти:
- 450 г прясно сирене рикота
- 1 голямо яйце
- ½ с.л. сол
- ½ черен пипер
- връзка сибирски лук
- 7 накълцани скилидки чесън
- ½ ч.ч. настърган кашкавал
- около 2 ч.ч. брашно
- сос маринара (или друг сос по избор)
Начин на приготвяне:
1. Подсолете вода и я сварете.
2. В голяма купа смесете сиренето рикота, яйцето, солта, пипера, сибирския лук, чесъна и кашкавала. Постепенно добавете брашното на части от по ¼ чаша, докато тестото спре да се разпада. Откъснете малка топка тесто и го сложете във врящата вода – ако се разпадне, добавете още брашно и пак опитайте.
3. Разделете тестото на четири равни части. Върху набрашнена повърхност разточете всяка част, като оформите дълго въже с диаметър около 2,5 см. Нарежете въженцата от тесто на парчета с дължина 2,5 см. и притиснете всяко с вилица, за да му придадете форма.
4. Запазете половината от получените ньоки за следващо готвене, като първо ги оваляте в брашно, за да не залепнат едно за друго и ги приберете във фризера. Сложете останалите във врящата вода и леко разбърквайте, за да не залепнат. Ньоките са готови, когато изплуват на повърхността на водата.
5. Изцедете ги и ги сервирайте със сос маринара. Поръсете ги с още малко кашкавал.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ