Норвежка рибена супа със сьомга и картофи
Супа с рагу от сьомга, бяла риба или скариди, картофи и запръжка от моркови с лук.
* За тази рецепта по-добре си купете рагу от сьомга, чиято цена варира между 5 и 9 лв за килограм, вместо да използвате филе, което е доста по-скъпо. От около 650 г рагу ще извадите 350 г месо от сьомга, необходимо ви за рецептата. Разбира се, можете да използвате и филе.
Необходими продукти:
- 350 г филе от сьомга без кожа и кости
- 3-4 дафинови листа
- сол на вкус
- 2 литра вода
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 стебла селъри (целина)
- 5 с.л. олио
- 300 г картофи
- 300 г филе от бяла риба или скариди + 2 с.л. олио
- сол и пипер
- 1/3 ч.л. лют пипер
- 1 ч.л. сушени мащерка, риган или босилек (изберете един от вариантите)
- 1/3 ч.л. сух розмарин, ако имате
Начин на приготвяне:
1. Сьомгата нарежете на малки парченца и прехвърлете в тенджера. Овкусете със сол, залйете с водата и пуснете дафиновите листа. Включете котлона на умерен към слаб огън и щом заври, засечете 2 минути и отпенете. След това оставете да къкри под капак на слаб огън.
2. Докато рибата се готви нарежете на малки кубчета лука, селърито и моркова. Сипете 5 с.л. олио в тиган и запържете за 7 минути като разбъквате периодично. Картофите обелете и нарежете на кубчета с размер 1/2 хапка.
3. Изсипете запръжката и картофите в тенджерата и оставете да се вари 20 минути като може леко да усилите котлона.
4. Ако използвате рибно филе, нарежете го на парченца с големината на хапка. Поръсете със сол, черен и лют пипер, розмарин и сушена подправка по избор.
5. Сгорещете 2 с.л. олио в забърсания с домакинска хартия тиган от запръжката и запържете двустранно филенцата или скаридите за по 2-3 минути от страна на умерен огън.
6. Изсипете запържения морски дар с подправки в супата, размешайте и гответе още 5 минути.
7. Извадете дафиновите листа и разпределете в купички. Хапнете си сладко, сладко.
Източник: YouTube/Schnelle Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ