Нора Недкова вие баница с праз и масло
Българска баница с праз лук, сирене, кисело мляко и чубрица.
Каналът ВИП Хапка връща плеймейтката Нора Недкова към детските спомени за бабината баница - богата пълнена питка с масло, задушен праз лук, кисело мляко, сирене и ароматни народни подправки - една идилия за малки и големи. Затова силиконката решава да сподели своята рецепта за една от любимите си храни от миналото.
Прво се заема с празия лук като го нарязва на шайби и задушава в тиган с масло. Овкусява го с чубрица и шарена сол и заделя докато се охлади. А през това време приготвя и яйчената смес като разбива яйцата с кисело мляко, натрошено сирене и още масло. После в две кори се слага от яйчената смес, отгоре от задушения праз и се навива руло. То се намазнява със зехтин, олио или още разтопено масло и се реди в намаслена тава. Така се действа до изчерпване на количествата.
Завитата баница се пече на 180 за 1 час или на 200 градуса за около 45 минути. Всичко зависи от спецификите на фурната. А после се поднася, за да донесе ароматът ѝ спомени за отминалите дни. Можете да сервирате с чаша айрян или с кисело мляко, както са правили бабите едно време.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ