Напълно вегетарианско блюдо за Деня на благодарността
Картофено пюре с царевичен хляб и стек от тофу.
Необходими продукти:
За картофеното пюре:
- 4 големи картофа
- 1/3 ч соево мляко
- 2 с.л. наситнен магданоз
- 1 с.л. чесън
- сол и пипер на вкус
За сладките сусамени картофи:
- (2) големи сладки картофа (3 чаши нарязани)
- 1/2 ч печен сусам
- 1/4 ч нектар от агаве
- 2 с.л. канела на прах
За пълнежа/ дресинга:
- 4 ч царевичен хляб
- 1/2 ч наситнен магданоз
- 1/4 ч наситнен розмарин
- 1 с.л. сол
- 1/2 ч вино (всякакво хубаво вино по избор)
- 1 1/2 ч зеленчуков бульон
- 1/3 ч портокалов сок
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. маргарин
- 1 ч наситнени ябълки
- 1 ч наситнена целина
- 1 ч наситнени моркови
- 1 ч стафиди
За ароматния печен стек от тофу:
- 1/2 ч портокалов сок
- 1/2 ч соев сос
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. чипотле (сушени и пушени чили чушлета)
- 1 бучка твърдо органично тофу
- 1 ч пълнозърнесто брашно
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч вода
За боровинковия сос:
- 2 чаши боровинки
- 1/2 ч портокалов сок
- 1 с.л. агар-агар
- 1/4 ч вода
Начин на приготвяне:
На картофеното пюре:
1. Задушете картофите.
2. Обелете ги и ги намачкайте.
3. Прибавете соевото мляко.
4. Смесете с останалите необходими продукти на гладко пюре.
На сладките сусамени картофи:
1. Задушете сладките картофи до готовност.
2. Прехвърлете в съд за печене.
3. Поръсете с канела, агаве и сусам.
4. Печете непокрити във фурна на 180°С 20 мин.
На пълнежа/дресинга:
1. Загрейте олио в тиган с дебели стени на средно силен огън.
2. Добавете лука и морковите и пържете като разбърквате 10 мин. Добавете целината и стафидите, пържете и разбърквайте 5 мин. или докато лукът стане полупрозрачен.
3. Деглазирайте съда с вино.
4. Добавете зеленчуковия бульон, портокаловия сок и маргарина.
5. Щом заври, добавете царевичния хляб и подправките.
6. Прехвърлете в съд за печене.
7. Загрейте фурната до 180°С и печете 30 мин. непокрити.
На печения стек от тофу:
1. Сложете всички течни продукти в голяма купа за мариноване.
2. Нарежете тофуто на ленти с дебелина 0,6 см.
3. Мариновайте тофуто в хладилник за цяла нощ.
4. Извадете тофуто от течността и покрийте с пшенично брашно.
5. Намаслете тавичка със зехтин и сложете тофуто в тавичката.
6. Поръсете със зехтин тофуто и печете 40 мин. на 180°С или докато се получи кафява и хрупкава коричка.
На боровинковия сос:
1. Загрейте водата и портокаловия сок в тенджерка и оставете да заври.
2. Добавете боровинките (разполовени) и оставете да заври.
3. Разбъркайте вътре агар-агара.
4. Махнете от огъня, оставете да изстине и охладете в хладилника докато се желира.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ