Мързелива редена мусака с картофи и кайма
Картофена мусака със запръжка от кайма смес.
Необходими продукти:
- 1-1,2 кг картофи
- 50-60 г масло
- 250 г телешка кайма
- 350 г свинска кайма
- сол и пипер на вкус
- кимион на вкус
- 2 глави лук
- 2 с.л. доматен концентрат
- 1 морков
- 2 с.л. олио
- 2 жълтъка
- 200 мл кисело мляко
- 1/2 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Картофите пуснете да се варят в тенджера с вода. Не трябва да се преваряват, а по-скоро да омекнат. Все пак после и ще се пекат.
2. През това време направете запръжката. Нарежете моркова на кубчета, а лука - наситнете. Сгорещете олиото в тиган и изсипете в него лука. Гответе 2 минути, добавете морковите и гответе още 2 минути. След това добавете каймата и гответе докато се разпадне на трохи. Разбърквайте периодично.
3. Добавете доматения концентрат, сол и пипер на вкус и кимиона. Разбъркайте и махнете от огъня.
4. Готовите картофи охладете със студена вода, за да можете да ги обелите. Обелете и нарежете на шайби. Маслото разтопете.
5. Намажете с масло дъното и стените на правоъгълна неголяма тава и подредете част от картофите. Отгоре посолете, намажете с масло и подредете втори пласт. Върху него изсипете запръжката и заравнете. Над нея подредете пласт картофи, намажете с масло, поръсете със сол и пипер и пак картофи, пак масло, пак подправки. Ако ви останат още картофи, подредете на последен пласт и овкусете.
6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.
7. През това време разбийте жълтъците с 2 с.л. вода и добавете киселото мляко и червения пипер. Ако ви е останало още от разтопеното масло, добавете го в заливката.
8. На 30-тата минута от печенето залейте мусаката и върнете във фурната за още 10 минути.
9. Сервирайте поръсена с пресен магданоз. Някои хора обичат да си я хапват с добавка от кисело мляко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ