Мусака с чушки и бешамел
Печена кайма с чушки и кашкавал в стил мусака.
Бон Апети
Излъчен на 31.01.2018
Една различна, но много вкусна мусака правят Лора и стоян, която по-точно е запеканка от кайма и чушки под коричка от бешамел и кашкавал. Ястието е идеало, ако искате да разнообразите традиционната мусака с нещо малко по-така. Освен това комбинацията между кайма и чушки е по-здравословна и лесно възприемлива от стомаха, за разлика от натоварващата съвкупност от картофи с месо. Така че ако сте на лека диета, можете да опитате с това основно.
Първо се прави запръжката. В сгорещена растителна мазнина се изсипва мляното месо и се готви докато стане на трохи. След това се добавят лук и чесън и се готви докато омекнат. После в съда влизат доматен концентрат, консерва домати, телешки бульон, кимион, сол и пипер и всичко остава да къкри на котлона 15-тина минути на умерен огън.
През това време можете да си подсушите печените чушки от буркан, за да не пуснат прекалено много сос в ястието. След това включете фурната да загрее на 180 градуса и започнете реденето в тавичката, като предварително я обтриете с масло. Започва се и се завършва с чушки, а между тях се полага от запръжката с кайма. После се прибира за 30-тина минути във фурната. А докато се готви, не е време за почивка, защото заливката представлява традиционен бешамел.
В касерола се загрява маслото, запържва се брашно в него, долива се мляко, овкусява се със сол и индийско орехче и се бърка докато стане гладка и леко гъста смес. Отделно трябва да си рендосате кашкавала. След половин час ястието се залива с бешамела и отгоре се поръсва щедро с кашкавала. Допича се, охлажда се леко и е готово за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ