Мусака от картофено пюре с кайма и масло
Картофена запеканка с месо и лук.
Необходими продукти:
- 2 кг картофи
- растителна мазнина за готвене
- 1 голяма глава лук
- 500 г кайма смес
- 1/2 ч.л. кориандър на прах
- 1/3 ч.л. лют пипер на люспи
- 1/3 ч.л. черен пипер - млян
- сол на вкус
- пресни листенца магданоз и/или кориандър
- 80 г масло
- 50 мл топло мляко
- 1 яйце
- още масло за намасляване
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, измийте, сложете в тенджера, залейте с вода и сварете.
2. Лука наситнете, сгорещете 1-2 с.л. растителна мазнина в тиган и запържете за 3 минути до леко покафеняване.
3. Добавете кайамата, разрохкайте на трохи и захлупете да се готви 5 минути под капак.
4. Добавете в запръжаката сух кориандър, сол, пипер и лют пипер, размешайте и захлупете под капак за още 10 минути. След това прибавете наситнен магданоз, кориандър - ако имате, размешайте и махнете от котлона.
5. Картофите отцедете от водата, добавете маслото и намачкайте на пюре. Добавете яйцето, млякото и сол и превърнете тази смес с гладко въздушно пюре с мачкалка за картофи, електрическа преса или обратното на вилица.
6. Намажете дъното и стените на правоъгълна тава с масло. Сложете на дъното половината от картофеното пюре, заравнете, отгоре изсипете запръжката, заравнете пак и разпределете върху всичко това останалото картофено пюре. С обратното на лъжица ще ви е най-лесно да заравнявате.
7. Намажете горния пласт картофи с размекнато масло и пъхнете ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ