Маслен кейк с ягодова коричка
Кекс с ягоди и масло.
Необходими продукти:
- 250 г брашно (1 и 3/4 ч.ч.) + 3 с.л.
- 50 г царевично брашно (1/4 ч.ч.)
- 150 г пудра захар (2/3 ч.ч.)
- 1/2 ч.л. сол
- 250 г масло (1 голяма бучка)
- 4 яйца
- 250 г захар (1 и 1/3 ч.ч.)
- 250 г ягоди
- сокът и кората на 1 лимон
- 60 мл мляко
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете брашното (без 3-те супени лъжици) с царевичното брашно, пудра захарта и солта. Добавете размекнатото на стайна температура масло, предварително нарязано на парчета докато е още твърдо. Претрийте на маслени трохи. Покрийте правоъгълна неголяма тава с хартия за печене и разпределете тестото вътре. С натискане заравнете.
2. Приберете тавата за 30 минути във фризера, след това пъхнете в загрята на 175 градуса фурна за 20 минути.
3. През това време разбийте яйцата в купа, добавете захарта и 3 с.л. брашно. Разбъркайте до хомогенност.
4. Ягодите измийте, почистете от дръжките и нарежете на парчета. Добавете ги в купата на пасатора или чопъра заедно с млякото и лимоновите сок и кора. Превърнете в пюре, а него изсипете в яйчената смес.
5. Залейте готовата и леко охладена основа на кекса със сместа и върнете във фурната за 45 минути на 160 градуса.
6. След изпичане и охлаждане нарежете на правоъгълници и поръсете с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ