Маслена супа с аспержи и шунка
Зеленчукова крем супа с ядки и месо.
Необходими продукти:
- 1 връзка аспержи (около 8-10 стръка)
- бучка масло
- прясно смлян пипер и сол
- нарязани бадеми
- пармска шунка
- зехтин за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете тежък, сух тиган за пържене и сложете бадемите, за да си пуснат аромата. Внимавайте да не изгорят, защото са много нежни. Когато покафенеят хубаво, ги заделете в съд.
2. Запечете на грил пармската шунка до покафеняване. Заделете върху кухненска кърпа, за да се отцеди излишната мазнина. Нарежете на ленти.
3. Сложете аспержите в кипяща, леко подсолена вода за около 4 мин.
4. Извадете аспержите, но оставете водата да ври. Сложете аспержите в блендер с бучка масло. Направете на гладко пюре. Изключете котлона с водата и прибавете малко от нея. Продължавайте докато достигнете предпочитаната консистенция. Овкусете, ако е необходимо, но внимавайте, защото шунката също е солена.
5. Изсипете супата в купа. Украсете с пармска шунка и бадеми. Поръсете с малко зехтин и смлян пипер. Поднесете с хрупкава багета.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ