Мароканско пиле с кус-кус
Люто пиле с кус-кус и подправки.
Необходими продукти:
- 350 г пилешко (или соев заместител, за вегетарианско ястие)
- 2 сладки червени чушки
- 1 среден картоф
- 1-2 стръка зелен лук или лук шалот
- 1 морков
- 1 консерва (300 г) нарязани домати
- 1 лимон
- 2 ч.ч. кус-кус
- 2 скилидки чесън
- 1 средно червено чили
- 3 стръка кориандър
- 10-15 сушени кайсии
- 3 ч.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. бахар
- 1 ч.л. мед
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. Сложете 2 ч.ч. сух кус-кус в пластмасова купа, като имате предвид, че ще увеличи обема си почти двойно, така че подберете подходяща купа. Поръсете с малко олио и покрийте с кипяща вода, колкото да покриете хубаво целия кук-кус.
2. След няколко минути разбъркайте с вилица, за да разделите зрънцата едно от друго.
3. Сипете зехтин в голяма тенджерка на средно-силен огън и изпържете пилешкото.
4. Нарежете картофа на малки кубчета, измийте ги със студена вода, за да излезе нишестето и ги изпържете в друг съд с малко зехтин.
5. Обелете и нарежете моркова на малки кубчета. Нарежете и кайсиите наситно. Нарежете фино лука, кориандъра, чесъна и чилито. Може да счукате чесъна и кориандъра в саханче. Нарежете чушките на едри парчета.
6. Добавете лука при картофа и поръсете с черен пипер. Добавете кайсиите, чилито, чесъна и кориандъра при пилето. Не спирайте да бъркате и в двата съда, за да не залепне ястието за дъното.
7. Добавете моркова при картофите, след това кимиона, бахара и куркумата. Разбъркайте за известно време и добавете кус-куса. Разбъркайте отново, докато кус-кусът поеме цвета на подправките. Намалете огъня до слаб и покрийте с капак.
8. Добавете чушките при пилето, след това сложете червения пипер, канелата и меда. Разбъркайте, докато месото поеме подправките. Добавете доматите и разбъркайте. Намалете котлона и сложете капака.
9. Малко преди поднасяне добавете около 1/2 ч.ч. вода в съда с кус-куса и разбъркайте. Сложете сока на 1/2 лимон при пилешкото и разбъркайте.
10. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ