Регистрация

Мароканско пиле с кус-кус

Мароканско пиле с кус-кус
Средно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 4602

Люто пиле с кус-кус и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 350 г пилешко (или соев заместител, за вегетарианско ястие)
  • 2 сладки червени чушки
  • 1 среден картоф
  • 1-2 стръка зелен лук или лук шалот
  • 1 морков
  • 1 консерва (300 г) нарязани домати
  • 1 лимон
  • 2 ч.ч. кус-кус
  • 2 скилидки чесън
  • 1 средно червено чили
  • 3 стръка кориандър
  • 10-15 сушени кайсии
  • 3 ч.л. сладък червен пипер
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. бахар
  • 1 ч.л. мед
  • зехтин

Начин на приготвяне:

1. Сложете 2 ч.ч. сух кус-кус в пластмасова купа, като имате предвид, че ще увеличи обема си почти двойно, така че подберете подходяща купа. Поръсете с малко олио и покрийте с кипяща вода, колкото да покриете хубаво целия кук-кус.

2. След няколко минути разбъркайте с вилица, за да разделите зрънцата едно от друго.

3. Сипете зехтин в голяма тенджерка на средно-силен огън и изпържете пилешкото.

4. Нарежете картофа на малки кубчета, измийте ги със студена вода, за да излезе нишестето и ги изпържете в друг съд с малко зехтин.

5. Обелете и нарежете моркова на малки кубчета. Нарежете и кайсиите наситно. Нарежете фино лука, кориандъра, чесъна и чилито. Може да счукате чесъна и кориандъра в саханче. Нарежете чушките на едри парчета.

6. Добавете лука при картофа и поръсете с черен пипер. Добавете кайсиите, чилито, чесъна и кориандъра при пилето. Не спирайте да бъркате и в двата съда, за да не залепне ястието за дъното.

7. Добавете моркова при картофите, след това кимиона, бахара и куркумата. Разбъркайте за известно време и добавете кус-куса. Разбъркайте отново, докато кус-кусът поеме цвета на подправките. Намалете огъня до слаб и покрийте с капак.

8. Добавете чушките при пилето, след това сложете червения пипер, канелата и меда. Разбъркайте, докато месото поеме подправките. Добавете доматите и разбъркайте. Намалете котлона и сложете капака.

9. Малко преди поднасяне добавете около 1/2 ч.ч. вода в съда с кус-куса и разбъркайте. Сложете сока на 1/2 лимон при пилешкото и разбъркайте.

10. Поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта