Маринована скумрия по индийски
Пикантна скумрия с подправки.
Необходими продукти:
- 2 пълни ч.л. семена кориандър
- 1 пълна ч.л. семена кимион
- 1/2 ч.л. семена див копър
- 2 зърна карамфил
- парче шушулка канела, около 2,5 см
- 1 ч.л. смляна куркума
- 2-3 големи червени чилита
- 3 големи скилидки чесън
- 2 глави лук
- 250 мл нискомаслено кисело мляко
- 500 г (2-3) цели скумрии, почистени и без главите
- пресен кориандър
- 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
1. Препечете леко семената див копър, кимион и кориандър в ненамаслен тиган, докато усетите аромата им, но внимавайте да не ги изгорите.
2. Счукайте подправките в саханче, заедно с канелата и карамфила.
3. Смелете счуканите подправки в кухненски робот, заедно с чесъна, чилитата, лука и куркумата, като ги овкусите със сол и пипер. Прибавете киселото мляко и разбийте докато се получи гладка марината. Трябва да изглежда течна, но имайте предвид, че при готвенето ще се сгъсти.
4. Направете диагонални прорези в рибата и от двете й страни, като овкусите хубаво със сол и пипер.
5. Сложете скумрията в плитък съд за печене и излейте маринатата отгоре. Покрийте с капак и оставете в хладилника за поне два часа.
6. Загрейте предварително фурната до най-високата степен (около 230-240ºС).
7. Изпечете рибата за около 20 мин., като обърнете веднъж. Киселото мляко се сгъстява и образува паста, затова при обръщане изгребете тази паста и намажете рибата и от другата страна.
8. Поднесете с пресен кориандър и щедро количество прясно изстискан лимонов сок.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ