Малко по-различни кексчета
Чудесни мъфини с бисквити, шоколадов пълнеж и глазура.
Необходими продукти:
За тарталетите:
- 1 ч. ч. натрошени бисквити
- 1/4 ч. ч. масло, разтопено
- 1/2 ч. ч. масло, на стайна температура
- 1/2 ч. ч. светло-кафява захар
- 2 големи яйца, на стайна температура
- 1 1/3 ч. ч. обикновено бяло брашно
- 1/3 ч. ч. натрошени бисквити
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1/8 ч. л. сол
- 2/3 ч. ч. мляко
- 1 ч. л. ванилия
За пълнежа от шоколадов фъч:
- 150 г полу-сладък шоколад, нарязан на парчета
- 1/2 с. л. масло, на стайна температура
- 1 ч. л. екстракт от ванилия
- 3 ч. л. мляко
За бонбонената глазура:
- 1/3 ч. ч. студена вода
- 2 с. л. обикновен желатин
- 1 1/2 ч. ч. захар
- 2/3 ч. ч. лек царевичен сироп
- 1/8 ч. л. сол
- 1/3 ч. ч. вода
- 1 ч. л. екстракт от ванилия
- зеленчуков спрей за готвене
Начин на приготвяне:
На тарталетите:
1. Смесете 1 чаша натрошени бисквити с ¼ чаша разтопено масло. Сложете пълна супена лъжица във всяка чашка за кексче, като натиснете хубаво, за да покриете дъното. Заделете настрана.
2. Разбийте на висока скорост за около 30 секунди ½ чаша масло, докато омекне. Добавете кафявата захар. Разбийте на средно бърза степен докато сместа стане лека и пухкава, около 3 минути.
3. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате около 30 секунди всяко. Заделете настрана.
4. Разбъркайте брашното, натрошените бисквити, бакпулвера и солта в купа.
5. Отмерете необходимото количество мляко и ванилия, смесени в отделна купа.
6. Добавете сместа от брашно и мляко към тази с маслото и захарта. Разбийте.
7. Напълнете формичките с течното тесто (трябва да са 2/3/ – ¾ пълни).
8. Поставете формичките за мъфини на средния ред на предварително загрята до 180ºС фурна. Печете около 20-22 минути, като завъртате тавичката, за да се изпекат равномерно. Когато вкарате клечка за зъби в центъра на формата и я извадите чиста, тогава тарталетите са готови.
9. Извадете тарталетите и ги оставете да се охладят за 20-30 минути.
10. След това използвайте нож за да направите дупки в тях. Напълнете ги с шоколадов фъч.
11. След като се охладят, с помощта на нож изрежете дупка в средата на кексчетата. (можете да сложите изрязаното вътре, за да не се просмуче вътре глазурата.)
12. Покриите всяко напълнено кексче с бонбонената глазура с помощта на намаслена шпатула. [ако използвате домашна маршмалоу глазура не забравяйте да глазирате точно след като я разбиете за да глазирате лесно.]
13. Украсете с шоколадови пръски и натрошени бисквити.
На пълнежа от шоколадов фъч:
1. В тенджера с двойно дъно смесете всички съставки докато се хомогенизират.
2. Оставете да изстине и напълнете всяко кексче с пълна лъжица фъч.
На бонбонената глазура:
1. Налейте 1/3 чаша студена вода в съда на кухненски миксер. Поръсете с желатин; Оставете сместа да омекне за около 5 минути.
2. Сложете захарта, царевичния сироп, солта и 1/3 чаша вода в средна тенджера. Покрийте; оставете да заври. Махнете капака; гответе, като от време на време въртите съда, докато сиропът достигне 115ºС (докато се карамелизира) на термометър за сладкиши, около 5 мин.
3. На бавна скорост разбийте желатиновия разтвор и бавно добавете сиропа в постоянна струя (за да не се разплиска).
4. Постепенно увеличете скоростта на разбиване; разбивайте докато сместа стане плътна, бяла и почти утрои обема си, около 12 минути.
5. Добавете ванилия и разбивайте около 30 секунди докато се хомогенизира.
6. Глазирайте кексчетата веднага след разбиване на сместа с намаслена шпатула.
Източник:www.opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ