Лобио - постен боб с оцет по грузински
Студена бобена кисела яхния с много подправки.
Необходими продукти:
- 800 грама боб
- 1/2 ч.ч. винен оцет
- 150 мл растителна мазнина
- 3 глави лук
- подправки на вкус - магданоз, копър, джоджен, босилек, чубрица, мащерка
- 80 грама корен от целина
- 30 грама чесън (около 6-8 скилидки)
- 10 грама шафран по желание
Начин на приготвяне:
1. Накиснете фасула във вода за 12 часа.
2. Кипнете боба, сменете първата вода, след това го оставете да се вари до готовност, като накрая отцедите водата и оставите в тенджерата съвсем малко течност.
3. Наситнете лука и го запържете в растителната мазнина. След това изсипете при боба и разбъркайте хубаво. Гответе 10-тина минути докато се смесят вкусовете.
4. Изсипете оцета, целината и добавете подправките и скълцания чесън. Разбъркайте добре. Гответе на слаб огън още 5 минути, след това оставете ястието да се охлади и приберете в хладилник за една нощ.
5. Поднесете с клончета подправки и наситнени пресни билки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ