Лимонови кексчета с извара
Цитрусов кекс с лимон, извара и сода.
Необходими продукти:
- 1 с.л. масло
- 1 ч.ч. пудра захар
- 400 г извара
- 4 яйца
- 1 лимон
- 1,5 ч.л. сода
- 2 ч.ч. брашно
Начин на приготвяне:
1. В голяма тава за месене сложете маслото и 3/4 ч.ч. пудра захар (заделете си останала 1/4). Замесете маслено-захарни трохи.
2. Добавете изварата и месете до получаването на еднородна смес.
3. Измийте хубаво лимона и отрежете двата му края. След това го нарежете на големи кръгчета заедно с кората. После всяко кръгче разрежете на 2-4 части.
4. Сложете лимона в блендер и пасирайте до получаването на лимоново пюре.
5. Добавете пасирания плод в сместа от масло, захар и извара и смесете хубаво.
6. В друг съд разбийте 4-те яйца с останалата 1/4 ч.ч. пудра захар. След това съединете с общото тесто и пак разбъркайте.
7. Следва да добавите содата, да разбъркате отново и да оставите да почива за 15 минути.
8. Накрая добавете и брашното. По-добре ще е, ако е пресято предварително. Замесете финалното тесто.
9. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса. Намазнете формички за брюле или голяма кекстова форма. Може и тава за питки.
10. Сложете тестото в избрания от вас съд и печете за 30-40 минути, като в края на готвенето внимавате да не прегори.
11. След изпичане оставете малко да почине във формичката, а после сервирайте украсено с пудра захар или резени лимон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ