Лесна качамачена питка
Лесен български качамак с подправки.
Необходими продукти:
- 1/2 кг царевичен грис или царевично брашно
- 1,5 л вода
- 1 ч.л. сол
- черен и червен пипер на вкус
- чубрица, мащерка или сминдух по желание
- малка бучка масло по желание
Начин на приготвяне:
1. Кипнете водата в тенджера и след като започне да ври, намалете температурата така, че да е близка до точката на кипене, но да не бълбука.
2. Постепенно, при непрестанно бъркане с дървена шпатула вкарайте царевичното брашно във водата. Трябва да стане гладка смес, което си е трудоемко.
3. Добавете подправките, намалете още огъна и оставете на печката за 20-тина минути, като почти постоянно бъркате.
4. Добавете маслото и махнете от огъня. Разбъркайте докато се разтопи.
5. Пресипете в тава и оставете да се охлади и да се стегне. За половин час това ще се случи.
6. Нарежете си на триъгълни парчета и си сервирайте с бучка бяло сирене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ