Лесен оризов пудинг
Мляко с дългозърнест ориз и канела.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. (360 г) кондензирано мляко
- ½ ч.ч. вода
- 1/3 ч.ч. (66 г) суров дългозърнест или късозърнест бял ориз
- щипка сол
- 1 яйце
- ¼ ч.ч. (50 г) тъмнокафява захар
- 1 ч.л. ванилова есенция
- ¼ ч.л. смляна канела
- 1 шепа плодове от лиций (т.нар. годжи бери, по желание)
Начин на приготвяне:
1. В средно голяма тенджера изсипете кондензираното мляко, водата, ориза, плодовете годжи и солта и изчакайте да заврят на силен огън. Намалете огъня на ниска степен и оставете всичко да къкри, докато оризът омекне (около 20 мин.). Разбърквайте често, за да не залепне оризът за дъното на тенджерата.
2. В малка купа разбийте яйцето и кафявата захар, докато се смесят хубаво. Добавете половин чаша от сместа с ориза, лъжица по лъжица, като разбивате постоянно, докато се смесят съставките.
3. Изсипете яйчната смес в тенджерата с ориза и млякото и разбърквайте на слаб огън за около 10 минути, докато сместа се сгъсти. Внимавайте сместа да не заври на този етап. Добавете ванилията и разбъркайте. Отстранете от огъня и добавете канелата. Разбъркайте.
4. Сервирайте пудинга топъл или студен.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ