Регистрация

Кюфтета от кайма със зеле, ориз и лук

Кюфтета от кайма със зеле, ориз и лук
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 1681

Месни кюфтета с лук, зеле и ориз, запечени под сос от домати и моркови.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г зеле
  • 2 глави лук
  • 100 г ориз
  • 600 г кайма смес
  • 1 яйце
  • сол и пипер
  • растителна мазнина за готвене
  • 300 мл домати в собствен сос
  • 400 г пресни домати
  • 4 скилидки чесън
  • 180 г моркови
  • 1 ч.л. риган на прах
  • 1 ч.л. кориандър (сух; ако имате)
  • 300 мл вода
  • 1 ч.л. захар
  • пресен копър за поръсване при поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Сварете ориза. Трябва ви бял и пръхкав. Отцедете от водата и оставете топлината да изпари влагата в него след готвенето.

2. Зелето първо нарежете на тънки полумесеци, а след това тях нарежете на миниатюрни кубчета. Трябва да е много на ситно, затова се постарайте. После направете същото и с лука.

3. Продължаваме със заготовките като наситняваме чесъна, доматите режем на кубчета, а моркова - рендосваме.

4. В купа се изсипват половината от силно наситнения лук, цялото зеле, каймата и оризът. Добавя се яйцето, овкусява се със сол и пипер и се замесва.

5. Намазнява се тава. С ръце от каймяната смес се оформят големи леко продълговати и леко сплеснати дебели кюфтета. От това количество се получават 10 броя в правилния размер. Редят се в намаслената тава с малко отстояние. Преценете си правилно съда, в който ще ги готвите.

6. Готовите кюфтета се бутват в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. През това време се приготвя сосът.

7. В леко намазнен тиган се запича останалият лук за две минути до позлатяване. Добавят се морковите и се готви още 2 минути. Следва да се налеят доматите от консерва в собствен сос. Добавят се и пресните кубчета домати и чесъна. Овкусява се със сол, пипер, риган и кориандър. Готви се 5 минути.

8. Киселинността се регулира със захарта, налива се водата и се готви докато изтекат 20-те минути на кюфтетата.

9. Кюфтетата се вадят от фурната, заливат се със соса и се връщат обратно за още половин час. После можете да сервирате топли със заливка от соса и поръска от наситнен пресен магданоз.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта