Кюфтета от кайма със зеле, ориз и лук
Месни кюфтета с лук, зеле и ориз, запечени под сос от домати и моркови.
Необходими продукти:
- 500 г зеле
- 2 глави лук
- 100 г ориз
- 600 г кайма смес
- 1 яйце
- сол и пипер
- растителна мазнина за готвене
- 300 мл домати в собствен сос
- 400 г пресни домати
- 4 скилидки чесън
- 180 г моркови
- 1 ч.л. риган на прах
- 1 ч.л. кориандър (сух; ако имате)
- 300 мл вода
- 1 ч.л. захар
- пресен копър за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза. Трябва ви бял и пръхкав. Отцедете от водата и оставете топлината да изпари влагата в него след готвенето.
2. Зелето първо нарежете на тънки полумесеци, а след това тях нарежете на миниатюрни кубчета. Трябва да е много на ситно, затова се постарайте. После направете същото и с лука.
3. Продължаваме със заготовките като наситняваме чесъна, доматите режем на кубчета, а моркова - рендосваме.
4. В купа се изсипват половината от силно наситнения лук, цялото зеле, каймата и оризът. Добавя се яйцето, овкусява се със сол и пипер и се замесва.
5. Намазнява се тава. С ръце от каймяната смес се оформят големи леко продълговати и леко сплеснати дебели кюфтета. От това количество се получават 10 броя в правилния размер. Редят се в намаслената тава с малко отстояние. Преценете си правилно съда, в който ще ги готвите.
6. Готовите кюфтета се бутват в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. През това време се приготвя сосът.
7. В леко намазнен тиган се запича останалият лук за две минути до позлатяване. Добавят се морковите и се готви още 2 минути. Следва да се налеят доматите от консерва в собствен сос. Добавят се и пресните кубчета домати и чесъна. Овкусява се със сол, пипер, риган и кориандър. Готви се 5 минути.
8. Киселинността се регулира със захарта, налива се водата и се готви докато изтекат 20-те минути на кюфтетата.
9. Кюфтетата се вадят от фурната, заливат се със соса и се връщат обратно за още половин час. После можете да сервирате топли със заливка от соса и поръска от наситнен пресен магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ