Кюфтенца по фински със сметана
Телешки топчета с мазен сос.
Необходими продукти:
- 500 г телешка кайма
- 100 г суха галета или 2 филийки бял хляб
- 100 мл сметана
- 1 глава лук
- 1 с.л. олио
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. бахар или бял пипер
За соса:
- 2 с.л. мазнина
- 2 с.л. брашно
- 400 мл от соса, останал след готвенето в тигана
Начин на приготвяне:
1. Смесете галетата с водата и сметаната в купа. Оставете да престои за известно време.
2. Нарежете фино лука и го соторайте в тиган за пържене или задушете в микровълновата фурна. Прибавете лука, яйцето, подправките и каймата. Смесете хубаво.
3. Навлажнете ръце и оформете малки топчици от сместа.
4. Изпържете ги в сгорещена мазнина от всички страни за около 3-5 мин. - 5-8 мин. в зависимост от големината им.
5. За да направите соса, запържете леко брашното в мазнина. Прибавете течността от тигана, като разбърквате непрекъснато. Налейте сметаната и опитайте на вкус.
6. Сосът може да се поднесе отделно или полят върху кюфтенцата.
7. Поднесете с картофи и настъргани моркови. Също така подходяща гарнитура са сладко от червени боровинки и кисели краставички.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ