Кулинарни обичаи за Бъдни вечер
Питка с пара, греяна ракия и нечетен брой постни ястия готвим за Бъдни вечер.
Какво повелява традицията за един от най-емблематичните християнски семейни празници - Бъдни вечер? Трябва на трапезата да има нечетен брой постни ястия. Домакинята меси питка, в която се скрива късметче - стотинка, която всеки от семейството търси в своето парче хляб, за да се радва на благоденствие през идната година. Готвят се сладки баници с ябълки, ядки или тиква, сарми без месо и животински продукти. Ядат се орехи за здраве, а от масата не се става, за да не станат кокошките от мътилата си докато люпят пиленца.
Какво още се прави на Бъдни вечер - вижте във видеото:
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ