Кръгли тиквички, пълнени с чили кус-кус
Малки топчести тиквички с пикантна плънка.
Необходими продукти:
- 3 кръгли тиквички
- 2 глави лук
- 1 стрък праз
- 2 домата
- 1 ч.ч. кус-кус
- пресен див лук и мащерка
- сушено смляно чили
- сол и пипер
- зеленчуков бульон
- зехтин extra virgin
Начин на приготвяне:
1. Измийте и почистете тиквичките и ги задушете 20 мин. до омекване.
2. Загрейте предварително фурната на 180ºС. Оставете ги да се охладят до стайна температура и след това внимателно отрежете малко капаче на всяка тиквичка. Издълбайте вътрешността с лъжичка и запазете сърцевината.
3. Овкусете със сол и мазнина тиквените чашки и ги сложете във фурната за 10-15 мин.
4. Накиснете кус-куса според указанията на опаковката. Може да използвате зеленчуков бульон.
5. Измийте и почистете доматите и ги нарежете на малки парчета. Нарежете месото от тиквичките на кубчета, както и праза, дивия лук и мащерката.
6. Нарежете лука и го запържете в зехтин до омекване. След това прибавете нарязания праз, кубчетата тиквичка и накрая парченцата домати, прясно нарязания див лук и мащерката и гответе до омекване.
7. Поръсете със сол, пипер и малко сушено смляно чили.
8. Прибавете накиснатия кус-кус към зеленчуковата смес внимателно и напълнете с всичко това чашките от тиквички. Поръсете със сушено смляно чили и украсете с див лук и мащерка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ