Крем супа с батат и тиквичка
Пюрирана супа от сладки картофи със сметана.
Необходими продукти:
- 500 г сладки картофи (батати)
- 1 тиквичка
- 1,2 л зеленчуков или пилешки бульон
- 50 г масло
- 300 мл течна животинска сметана
- сол и пипер на вкус (с бял пипер е по-вкусно, но можете да използвате и черен)
- слънчогледови или тиквени семки за поднасяне
- пресен магданоз и крутони за поднасяне
- сметана за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Обелете бататите, измийте ги и ги нарежете на кубчета. Прехвърлете в тенджера, залейте с бульона и кипнете.
2. Когато са наполовина готови, добавете обелената и нарязана на едро тиквичка.
3. Щом бататите се сварят, пюрирайте супата.
4. Докато зеленчуците се варят, пригответе си крутоните като нарежете хляб на кубчета, покапете го със зехтин и поръсите със сол и пипер. След това запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути. Семената за поднасянето запечете на сух тган. Можете и да не приготвяте тези екстри, ако не държите на тях, но пък си заслужава да отделите 10-тина минути повече в готвене, за да се поглезите.
5. В пюрираната супа добавете маслото и сметаната и върнете на котлона да кипне отново. Опитайте на вкус и подправете със сол и пипер. Бульонът може да е овкусен и да няма допълнитена нужда от подправки - внимавайте.
6. Поднесете супата, като покапете с течна сметана за украса и по желание поръсите с наситнен пресен магданоз и запечените семена. Встрани можете да сервирате и купичка с крутони. Не ги поскайте предварително в супата, защото ще се разкашкат.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ