Крем супа от тиквички с праз и босилек
Пюрирана супа от тиквички с босилек и сирене.
Необходими продукти:
- 700 г тиквички
- 170 г стебла целина
- 225 г праз лук (и да не спазите точно количествата, не е проблем)
- 3-4 скилидки чесън
- 3 с.л. зехтин
- 1/3 ч.л. сол
- 25 г листа босилек
- 1,2 литра вода
- сол и пипер на вкус
- 25 г босилек+3 с.л. зехтин + сока на 1 лимон
- зехтин, босилек и бяло сирене за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Тиквичките измийте добре, след това нарежете на четвъртини по дължина и после на полумесеци с дебелина около 2 см.
2. Стеблата целина наситнете, празия лук нарежете на тънки шайбички. Чесъна нарежете ситно, а листата на босилека измийте.
3. Сгорещете 3 с.л. зехтин в тенджера и запържете празия лук за 2 минути като посолите. Добавете целината и разбъркайте. Добавете и чесъна и бъркайте и гответе 30 секунди.
4. Изсипете и тиквичките в ястието и гответе минута. Добавете 25 г босилкови листа. Залейте с водата и изчакайте да кипне.
5. Захлупете под капак и оставете да се вари на умерен огън 10 минути.
6. Подправете със сол и пипер и пюрирайте. Добавете останалите 25 г листа босилек с 1 с.л. зехтин и лимоновия сок. Пюрирайте отново.
7. Разпределете в порции. По желание можете да поръсите с натрошено бяло сирене, да покапете със зехтин и да боденете по листо босилек за разкош.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ