Крем супа от скариди
Супа с пилешки бульон и морски дарове.
Необходими продукти:
- 250 г необелени скариди
- 2 с.л. масло
- 1 средна глава лук
- 1 зърно карамфил
- 1 скилидка чесън
- 1/4 ч.л. босилек
- 1 кубче пилешки бульон
- 2 с.л. доматено пюре
- 1/3 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.ч. сметана
- 5 1/3 ч.ч. вода
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Измийте много добре скаридите.
2. Кипнете 5 ч.ч. вода в средна тенджерка и добавете скаридите. Оставете да заври и намалете котлона. Варете непокрито за 20 мин. Свалете от огъня. Отцедете и заделете. Обелете скаридите и ги почистете от вените.
3. Нарежете фино лука. Обелете моркова и го нарежете на едри парчета. Счукайте чесуна и нарежете ситно скаридите.
4. В голяма тенджера сгорещете маслото. Добавете лука, моркова и чесъна и сотирайте на умерен огън за 3 мин.
5. Прибавете бульона от скаридите, кубчето пилешки бульон, босилека, солта и доматеното пюре. Оставете да заври, намалете котлона и варете на слаб огън непокрито за 5 мин.
6. Свалете от огъня и пюрирайте малко по малко до гладкост.
7. Върнете на котлона.
8. В купа, смесете брашното и 1/3 ч.ч. вода на гладка паста. Прибавете я в супата, като разбърквате непрекъснато.
9. Оставете да заври и да се сгъсти.
10. Намалете котлона и прибавете сметаната и половината скариди.
11. Оставете всичко да се стопли за 5 мин., без да завира.
12. Поднесете горещо, украсено с останалите скариди.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ