Крем супа от зелена леща
Млечна супа с леща и ориз.
Необходими продукти:
- 150 г зелена леща
- 500 г вода
- 100 г лук
- 50 г масло или маргарин
- 10 г универсално брашно
- 50 г ориз
- 1 с.л. г сол
- 1 яйце
- 200 мл мляко
- щипка червен пипер
- 2 филии г хляб
Начин на приготвяне:
1. Накиснете лещата за през нощта в 1 ч.ч. вода.
2. Прибавете 1 ч.ч. вода и я сварете на слаб огън за 20-25 мин. или до омекване. Заделете.
3. Сотирайте нарязания лук в разтопеното масло за 2-3 мин., като разбърквате от време на време.
4. Прибавете брашното и смесете добре.
5. Прибавете водата, лещата и ориза и разбъркайте. Варете на слаб огън за 35-40 мин. или до омекване на ориза.
6. Сложете всичко в кухненския робот и пюрирайте до гладкост.
7. Овкусете със сол. Върнете на котлона и варете на слаб огън за 1 мин.
8. Смесете леко разбитото яйце и млякото много добре.
9. Налейте при супата внимателно, като разбърквате непрекъснато. Варете още 1 мин.
10. Поръсете с червен пипер.
11. Поръсете с хлебни хапки.
12. Поднесете горещо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ