Кралски сладкиш с бадеми и мас
Испански кекс с лимонов аромат и ядки.
Бон Апети
Излъчен на 06.03.2017
Правим си десерт Текула Мекула, чието име идва от латниски и означава "едно за теб, едно за мен". Това е испански пай с тънка тестена основа и сърцевина от цитруси и смлени на брашно бадеми. Кексът е наричан също Императорки или Кралски, защото е бил любим не не един и два владетеля.
Първо правим тестото - от смлени в чопър свинска мас с масло, захар и брашно. Добавяме няколко лъжици вода, дозамесваме на ръка, увиваме в стреч фолио и прибираме в хладилник докато мазничката основа се стегне хубаво.
През това време се захващаме със сърцевината на кекса. За нея правим гъст и ароматен захарен сироп от вода, захар и лимонова кора. Следва да смелим в чопъра стабилно количество бланширани бадеми или поне сурови бадеми без обелка. После разбиваме жълтъци с масло, към тях добавяме бадемовото брашно, обикновено брашно и охладения захарен сироп. Смесваме хубаво всичко заедно. След това вадим от хладилника блата, разточваме го и си избираме такава тава, че да покрием с тънката кора дъното и стените й така, че да се образува кладенче. В него изсипваме бадемовата смес.
Сладкишът влиза в загрятата на 200 градуса фурна за 25 минути, а когато го извадим готов и се охлади леко, следва царствено продължение. Кората му се намазва с разтопено портокалово сладко, което му придава страхотен блясък. За още по-апетитна визия на финала можете да покапете луксозния кекс с разтопен шоколад.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ