Китайски пълнени топчици с боб
Китайски ордьовър с бобено пюре.
Необходими продукти:
- шарен фасул
- зеленчуково олио за пържене
- глутеново оризово брашно
- гореща вода
- бамбукови листа
За пълнежа:
- суха подправка Пет подправки, на вкус
- зелен лук, на вкус
- сол, на вкус
- захар, на вкус
- пипер, на вкус
- нарязани сушени скариди, на вкус
- нарязани фъстъци, на вкус
Начин на приготвяне:
1. Накиснете боба в студена вода за цяла нощ. (Количеството му зависи от това колко топчици искате да приготвите). На другия ден обелете зрънцата от кожицата, като ги разтъркате с пръсти.
2. Покрийте боба с нова вода и оставете да къкри до омекване.
3. Когато омекне много добре, го намачкайте на пюре.
4. Изпържете като разбърквате бобеното пюре за около 10 мин. и добавете останалите необходими продукти за плънката, като не спирате да разбърквате. Ако е необходимо, добавете още мазнина.
5. Сложете брашното в купа и постепенно добавяйте гореща, но не вряща, вода, като не спирате да разбърквате. Омесете до меко тесто.
6. Набрашнете ръце и откъснете малко парче с големина на орех от тестото. Омесете на топка и оваляйте в брашно. Направете дупчица с пръст и я напълнете с щипка брашно. Пъхнете палеца си и с двете ръце оформете тестото около него като чашка. Напълнете с пълнежа и отново направете гладка топка.
7. Накиснете бамбуковите листа във вода и ги нарежете на квадрати, достатъчно големи, за да поставите по 1 топка отгоре. Тестото става много лепкаво, затова трябва да се подложат листата в стимера.
8. Задушавайте на пара за около 10 мин.
9. Извадете от стимера и намажете с малко олио всяка топчица.
10. Поднесете топли.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ