Кекс с канела и карамфил
Домашен кекс със стафиди и ароматни подправки с дъх на бабин десерт.
Тази рецепта е по спомени от детството на майка ми. Заговорихме се какви сладкиши е приготвяла прабаба ми Гена. Майка ми си спомни веднага за сладкиш с канела и карамфил, който бил много вкусен. Странно е, защото самата тя е голяма кулинарка, но никога не се беше сещала да приготви вкъщи. Затова реших да я изненадам. Усещането да се ровиш в родовата памет е много приятно. Ако имате възможност, направете го и вие. Традициите са всичко, без тях сме дърво без корени.
Необходими продукти:
- 1-2 чаши брашно (в зависимост от това колко искате да е гъста сместа)
- 1 чаша захар
- 2 с.л. карамфил, които смилате на прах
- 2 с.л. кисело мляко
- 2 малки пакетчета канела
- 250 гр масло, баба ми е слагала олио
- 5 яйца
- 2 ампули есенция ром
- 100 гр стафиди
- 50 гр орехи (накълцани)
- 1 пакетче бакплувер
- 2 с.л. ванилова пудра захар за поръсване
- 2 с.л. олио за намазняване на съда за печене на кекса
Начин на приготвяне:
Накиснете стафидите с двете ампули ром и малко вода.
Разбийте с миксер маслото и захарта. За да се разбива добре, маслото ви трябва да е със стайна температура.
Добавете към маслото и захарта брашното, канелата, стрития карамфил, баклувера, жълтъците, накиснатите стафиди с ром и накълцаните орехи. След като сместа е добре разбъркана, я оставете настрана и най-добре в буркан разбийте 5-те белтъка на яйцата. За да станат по-бързо белтъци, преди разбиване с миксера ги оставете за 10 мин. във фризера.
Добавете готовите белтъци към останалите продукти. Без миксер, с лъжица, внимателно разбъркайте сместа, за да остане пухкава.
Готовата смес изсипете в подходяща за печене форма, която предварително сте намазнали с олио и сте набрашнили, за да не залепне кекса за нея.
Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 мин. и още 20-30 мин. на 150 градуса или до готовност. За да не спрете процеса на бухване на тестото докато се пече, в никакъв случай НЕ отваряйте фурната.
Готовия и изстинал кекс поръсете с ванилова пудра захар.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ