Кекс за Коледа с мед и джинджифил
Джинджифилов сладкиш с маслено тесто и меден вкус.
Необходими продукти:
- 400 грама брашно
- 250 грама масло
- 250 грама захар
- 250 грама мед
- 300 мл мляко
- 2 яйца
- джинджифил (количество на вкус от корен - може пресен или сушен)
- 2 ч.л. сода за хляб
Начин на приготвяне:
1. Разтопете на слаб огън маслото и го смесете със захарта и меда. Бъркайте постоянно до получаването на еднородна смес, като се стремите да не кипва.
2. Изсипете млякото след като сме смесили съставките и изчакайте да се загрее. Не спирайте да мешате.
3. Пресейте брашното заедно със содата.
4. Разбийте яйцата, смесете ги с охладената медена течност и след това при непрестанно разбъркване добавете сухите съставки. Сложете и джинджифил на вкус.
5. Намаслете и набрашнете формичка за печене на сладкиши, изсипете тестото вътре и печете в средата на предварително загрята на 160 градуса фурна за 1 час.
6. Направете теста с клечката за зъби или вилици и, ако сметнете, че кексът се е изпекъл, го извадете. Можете да поръсите с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ