Кексчета с нес кафе
Десертчета със сирене, кафе и шоколад.
Необходими продукти:
За кексчетата:
- 1/2 ч.ч. масло, на стайна температура
- 1 ч.ч. захар
- 2 големи яйца, на стайна температура
- 3/4 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сода
- 1/4 ч.л. сол
- 1/2 ч.ч. неподсладено какао на прах
- 1 с.л. разтворимо кафе на прах (повече, ако използвате обикновено кафе)
- 1/2 ч.ч. мляко
- 1 ч.л. ванилия
За пълнежа:
- 125 г сирене маскарпоне
- 1 ч.л. мляко
- 1 ч.л. разтворимо кафе на прах (повече, ако използвате обикновено кафе)
- 1/3 ч.ч. пудра захар
За шоколадовия ганаш:
- 100 г тъмен шоколад, натрошен на дребни парченца
- 1/3 ч.ч. пълномаслена сметана
Начин на приготвяне:
1. Разбъркайте маслото докато омекне. Прибавете захарта и бъркайте до получаването на лека пухкава смес – около 3 минути.
2. Прибавете яйцата, едно по едно, и бъркайте докато се смесят добре с другите съставки.
3. Смесете брашното, бакпулвера, содата, солта, какаото и кафето в малка купа.
4. Отделно смесете прясното мляко с ванилията.
5. Прибавете около една трета от сухите съставки към маслото и захарта и разбъркайте докато се смесят.
6. Прибавете около половината от прясното мляко с ванилията и разбъркайте.
7. Продължете да прибавяте сухите съставки и мокрите докато всичко се смеси добре.
8. Разпределете сместа във формички за кексчета, като пълните формичките до средата.
9. Печете на 180 С за 22-25 минути и проверете с клечица дали са готови.
10. Охладете за пет минути. Извадете ги от формичките и ги прехвърлете върху решетка, за да се охладят добре – около 30 минути.
11. В средно голяма купа разбийте с миксер на средна степен сиренето маскарпоне с млякото, 2 ч. л. кафе на прах и пудрата захар.
12. Прехвърлете крема в шприц с приставка ½ см.
13. Вмъкнете върха на шприца в центъра на кексчето, стиснете внимателно торбичката докато кексчето леко се подуе, само внимавайте да не се спука (всяко кексче би трябвало да се напълни с около 1 с. л. от пълнежа).
14. Загрейте сметаната на водна баня до точката на кипване.
15. Прибавете към нея натрошения шоколад и разбъркайте докато шоколадът се разтопи и смеси със сметаната.
16. Докато ганашът е още топъл, намажете с него кексчетата. Когато изстине той ще се втвърди.
17. Украсете кексчетата с настърган бял шоколад.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ