Картофен хляб със сирена
Вкусен хляб с картофи, яйца и сирене.
Необходими продукти:
- 4 чаши останало от предишно готвене картофено пюре
- 1 чаша брашно
- 3 с.л. масло
- ½ ч.л. лук на прах (може и чесън на прах)
- сол на вкус
- ½ ч.л. смлян бял пипер
- ½ ч.л. лют червен пипер
- 4 големи яйца, разбити или 1 чаша яйчен заместител
- ¼ чаша нарязан ситно магданоз (или 1 с. л. сушен магданоз)
- 220 г сирене „Пепър Джак”, настъргано или друго сирене по ваш избор
- 220 г крема сирене, на стайна температура
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 220 С.
2. Намажете дъното и стеничките на 5 огнеупорни купички или една йенска тенджера с обем 2 л. с мазнина.
3. Стоплете картофеното пюре докато стане горещо.
4. Сварете 1 чаша вода. Смесете брашното, маргарина, лука на прах (или чесъна на прах), солта, пипера и лютия пипер в дълбока купа.
5. Залейте с врящата вода и разбъркайте на ниска степен с миксера за 1 минута.
6. Добавете горещите картофи и разбъркайте отново.
7. Прибавете яйцата, разбъркайте отново, така че да се посмесят. Оставете настрани, за да поизстине сместа.
8. В отделна купа смесете магданоза с настърганото сирене и сиренето крема.
9. Прехвърлете ½ от картофената смес в купичките или сипете 4 чаши от нея в подготвената йенска тенджера.
10. Направете кладенче в центъра и с лъжица сипете в него 2 с. л. от магданозения пълнеж.
11. Покрийте пълнежа с 4 с. л. картофена смес. Ако използвате йена, покрийте с останалата картофена смес.
12. Поставете огнеупорните купички или йената в тавичка. Печете 50 минути.
13. Оставете да поизстине за 15 минути преди сервиране.
14. Гарнирайте с клонки магданоз (по желание).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ