Картофен огретен
Лесно | Порции 6
| Видяна: 7014
Картофи със сирене и сметана.
Необходими продукти:
- 1 скилидка чесън, обелена и срязана наполовина
- 900 г картофи, обелени и нарязани на много тънки филийки
- 2 ч. ч. прясно настъргано сирене Jarlsberg, Gruyere или друго по избор
- 1 ч. ч. обикновена или пълномаслена сметана
- сол
- прясно смлян черен пипер
- индийско орехче
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180°С.
2. Ако нямате съд за огретен, използвайте обикновена тавичка за печене. Намажете вътрешната страна на съда с чесъна.
3. Подредете слой с половината от картофите в съда.
4. Поръсете със сол, пипер и индийско орехче.
5. Отгоре сложете половината сирене.
6. Изсипете половината сметана върху слоя картофи/сирене.
7. Направете втори такъв слой.
8. Печете непокрити 50-60 мин. докато отгоре се получи хрупкава, златисто-кафява коричка. Внимавайте да не изгори.
Най-важните съставки
Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ