Картофен гартен - печени картофи със сметана и чесън
Печени картофи в сметанов сос с чесън и подправки.
Необходими продукти:
- 500 мл течна незаквасена готварска сметана
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/3 ч.л. индийско орехче
- 4-6 скилидки чесън
- 1,5 кг картофи
- 20 г масло
- 100 г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Изсипете сметаната в касерола и подгрейте.
2. Добавете солта, пипера, индийското орехче и намачкания или наситнен чесън. Кипнете.
3. Картофите обелете, измийте и нарежете на тънки кръгчета като за чипс.
4. Намажете дъното и стените на тава с масло. Сипете 2-3 с.л. от соса на дъното.
5. Наредете шайби картофи, като ги застъпвате на 1/3. Трябва да се получи непрекъснат пласт. Отгоре полейте с няколко лъжици сметана, после пак картофи, сметана, картофи и така докато завършите със сметана.
6. Бутнете в предварително загрята на 160 градуса фурна за 40-45 минути.
7. Извадете, поръсете с рендосания кашкавал и върнете да се допече.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ