Картофени соленки със сусам
Масленки от картофено пюре с подправки.
Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 200 мл мляко
- 125 г масло
- 150 г брашно
- 1 яйце
- 1 жълтък
- сол и черен пипер на вкус
- семена сусам
Начин на приготвяне:
1. Сварете картофите до готовност. След това ги обелете и намачкайте на пюре с млякото и маслото. Можете да използвате и накрайника за крем супи, за да стане пюрето наистина гладко. Това е важно за соленките. Тъй като всеки картоф е различен, може да се наложи да добавите още малко мляко към сместа. Накрая добавете сол и черен пипер на вкус. Можете да сложите и други подправки, ако желаете.
2. Добавете разбитото предварително яйце, брашното и сусама и замесете тесто. И тук може да има нужда от повече брашно... или пък по-малко. Тестото трябва да стане твърдо. След това го разточете, сгънете на четвъртини, разточете пак и пак сгънете. После разточете на кора с дебелина около 0,5 см. С любимата формичка за сладки си изрежете бисквитките.
3. Застелете си тава с хартия за печене. От тази доза излизат две тави. Намажете бисквитите с разбит жълтък и поръсете с още сусам. Печете за 10-12 минути на 180 градуса. Наглеждайте соленките, защото след 8-мата минута може да се наложи да ги извадите. Сигурен признак за готовността им е потъмняващите крайща на формичките.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ