Картофени кюфтета с гъбен сос
Зеленчукови кюфтета със заливка от гъби и сметана.
Необходими продукти:
- 600 г картофи
- 50 г масло
- 2 яйца (само жълтъците)
- 3 с.л. брашно
- 350 г гъби
- 1 глава лук
- 100 мл сметана за готвене
- сол и пипер на вкус
- 50 г галета
- 2 с.л. зехтин за готвене
- 100 мл бульон (от вид по избор)
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите, сварете ги и след като са напълно готови, отцедете водата. Оставете ги да изстинат, а после ги намачкайте на пюре и добавете 1 с.л. масло, 2 сурови яйчени жълтъка, 1 с.л. брашно и размешайте хубаво пюрето. Оформете картофени кюфтенца. Нека бъдат сплеснати, а не кръгли, но не и прекалено плоски.
2. Сгорещете 1 с.л. от зехтина в тиган, сипете си галетата в купичка. Овалвайте всяко кюфте двустранно в панировъчните сухари и след това пържете двустранно до готовност.
3. Гъбите почистете, измийте и наситнете. Нарежете на ситно и лука.
4. Сгорещете останалото масло, изсипете лука, след като започне да променя цвета си, добавете и гъбите. Гответе докато омекнат.
5. В друг тиган си сгорещете лъжица зехтин и запържете 2 с.л. брашно докато започне да позлатява. На бавна струя сипвайте бульон и бъркайте докато сместа стане гладка. След това с нея залейте гъбената запръжка. Оставете да покипи за няколко минути, а след това подправете със сол и пипер на вкус.
6. Щом махнете от огъня, залейте със сметаната.
7. Готовите картофени кюфтета полейте с гъбения сос и сервирайте, украсени с магданоз или друга свежа подправка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ