Картофена салата по немски
Варени червени картофи с бекон и лук.
Необходими продукти:
- 1300 г червени картофи (с диаметър около 1 см), добре измити
- 10 резена бекон, нарязани диагонално на ленти от по 0,6 см
- 1 голяма глава лук, нарязан на кубчета (около 1½ ч)
- ½ ч.л. захар
- 3 с.л. сайдер оцет
- ¾ ч телешки бульон
- 2 с.л. нарязан на кубчета пресен магданоз, листа
За украса: листа пресен магданоз, нарязан
Начин на приготвяне:
1. Сложете картофите в голяма тенджерка с подсолена вода, така че да се покрият на 2,5 см и варете за около 20 мин. до омекване.
2. През това време запържете бекона на умерен огън, като разбърквате, до покафеняване и до хрупкавост. Извадете го с решетъчна лъжица и оставете да се охлади върху салфетки.
3. Отцедете картофите и изчакайте да се охладят.
4. Нарежете ги на осминки в купа и ги смесете с бекона.
5. Оставете сместа покрита с капак на топло.
6. Заделете 3 с.л. от мазнината на бекона и сотирайте в тях лука на умерено-силен огън, като разбръквате до омекване - около 3 мин.
7. Прибавете захарта, 2 с.л. оцет и бульона и варете 2 мин.
8. Прибавете лучената смес при топлите картофи с магданоза и останалата 1 с.л. оцет, като разбърквате леко и овкусете със сол и пипер.
9. Поднесете картофената салата топла или на стайна температура, украсена с магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ