Регистрация

Каракуда на фурна с моркови

Каракуда на фурна с моркови
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 1987

Печено рибно филе с моркови.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Каракудата, наричана още карас, е сладководна родственица на шарана. Тя живее в малко подвижни води и се заравя в калта, за да се спаси от жега и студ. Затова месото на свободно уловените каракуди може да има лек дъх на кал, но пък е мазно и сочно - доста приятно за зимни угощения.

Необходими продукти:

  • 1 каракуда около 750 г (можете да използвате и друга риба от вид по избор; с шаран е почти същото)
  • 60 мл олио или зехтин за готвене
  • сол и пипер
  • 1-2 моркова
  • 10 г масло
  • лимон за поднасяне

За пюрето:

  • 3 моркова
  • 40 г масло
  • сол и индийско орехче
  • 50 мл течна сметана или пълномаслено мялко
  • копър за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Рибата почистете от люспи, карантия и кости. Махнете главата и опашката, а останалата част филетирайте и се убедете, че е съвършено обезкостена.

2. Намажете тавичка с масло. Филетата риба обтрийте със сол и пипер и сложете в тавичката.

3. Рендосайте морковите и поръсете отгоре. Залейте със зехтина (олиото) и пуснете да се пекат на 180 градуса за 40-тина минути.

4. През това време сварете морковите за пюрето и ги намачкайте или пюрирайте с маслото, сметаната, сол и индийско орехче.

5. Подредете в плато парче риба с коричка от запечени моркови, встрани - морковено пюре, поръсено с копър и половинка лимон. Лимонът върви идеално както с рибата, така и с пюрето. Но нека всеки си капва колкото му е вкусно.

Готвене на каракуда

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта