Каракуда на фурна с моркови
Печено рибно филе с моркови.
Каракудата, наричана още карас, е сладководна родственица на шарана. Тя живее в малко подвижни води и се заравя в калта, за да се спаси от жега и студ. Затова месото на свободно уловените каракуди може да има лек дъх на кал, но пък е мазно и сочно - доста приятно за зимни угощения.
Необходими продукти:
- 1 каракуда около 750 г (можете да използвате и друга риба от вид по избор; с шаран е почти същото)
- 60 мл олио или зехтин за готвене
- сол и пипер
- 1-2 моркова
- 10 г масло
- лимон за поднасяне
За пюрето:
- 3 моркова
- 40 г масло
- сол и индийско орехче
- 50 мл течна сметана или пълномаслено мялко
- копър за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Рибата почистете от люспи, карантия и кости. Махнете главата и опашката, а останалата част филетирайте и се убедете, че е съвършено обезкостена.
2. Намажете тавичка с масло. Филетата риба обтрийте със сол и пипер и сложете в тавичката.
3. Рендосайте морковите и поръсете отгоре. Залейте със зехтина (олиото) и пуснете да се пекат на 180 градуса за 40-тина минути.
4. През това време сварете морковите за пюрето и ги намачкайте или пюрирайте с маслото, сметаната, сол и индийско орехче.
5. Подредете в плато парче риба с коричка от запечени моркови, встрани - морковено пюре, поръсено с копър и половинка лимон. Лимонът върви идеално както с рибата, така и с пюрето. Но нека всеки си капва колкото му е вкусно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ