Как да печем месо на скара, без да го правим канцерогенно
Д-р Мария Папазова обяснява защо мръвките на барбекю са опасни за здравето.
Печеното на скара, тиган или фурна месо е канцерогенно когато се готви на висок градус, обяснява д-р Мария Папазова в предаването На кафе по Нова ТВ. За да се спасим от преобразуването на белтъците в канцерогенни вещества, трябва да готвим мръвките на тепература под 147 градуса, твърди експертът. В противен случай дори и полезните съставки на храната могат да се превърнат във вредни и опасни продукти, които да погълнем, горди от факта, че се храним здравословно и с печени, а не с пържени храни.
За да се избегнат грешките при приготвянето на домашна храна д-р Папазова съветва тя да се вари или да се готви на слаб бавен огън в продължение на часове.
Има и разлика между месата - голяма част от вредностите се съдържат в мазнината, затова е добре да се избягват печени на скара свински меса и по възможност да бъдат заменени с пилешки гърди например. Още по-добър вариант е да се прибегне към зеленчуци, които са абсолютно лишени от съдържанието на животински белтъци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ