Пълнени сухи чушки за Бъдни вечер
Постни пълнени сушени чушки с ориз, стафиди, лук и подправки на фурна.
Постни чушки с ориз - традиция на Бъдни вечер, която нашите предци с удоволствие са хапвали. И докато плънката от боб изисква много готвене, то тази с ориз е съвсем елементарна. Колко простичко се прави това народно ястие показват в канала Dazzle Spoon. С 40-тина минути готвене и още толкова печене на фурна едно от основните за празничната трапеза е готово. Ето списък с точните продукти, а във видеото на Шаренала Лъжичка гледайте как да си направите у дома. Елементарно и вкусно.
Необходими продукти:
- 8-10 сухи чушки
- 1 глава лук
- 120 мл олио
- 620 мл вряла вода + още за чушките
- 150 г ориз
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сол
- стафиди по желание
- 1 ч.л. джоджен
Начин на приготвяне:
1. Чушките измийте под течаща вода от полепнала прах при сушенето. Сложете в купа и залейте с вряла вода. Оставете настрани за 30-тина минути да омекнат.
2. През това време направете плънката. Наситнете лука и го запържете в олиото.
3. Щом леко започне да покефенява, добавете измития в цедка или гевгир под течаща вода ориз. Гответе докато стане прозрачен. Залейте след това с 60 мл вода и овкусете със сол и червен пипер. Изчакайте да попие водата.
4. Налейте още 360 мл вода и добавете джоджена и стафиди, ако ще слагате. 50-тина грама са достатъчно. Изчакайте да остане отново само на мазнина.
5. Напълнете чушките с плънката и подредете плътно в малка тавичка, като леко вирнете нагоре отворите, за да не изтече плънката.
6. Залейте с 200 мл вода остатъка от мазнина и ориз в тигана, измийте и залейте чушките със съдържанието на тигана.
7. Покрийте тавичката с алуминиево фолио и пъхнете във фурната на 200 градуса за 35 минути. После разгърнете фолиото и допечете за 8-10 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ