Испанска яхния с бутчета и боб
Яхния от пилешки бутчета с картофи, наденички, боб и зеленчуци по испански.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 1,5 кг пържоли от пилешки бутчета без кост и кожа
- сол и пипер
- 2 глави лук - около 160 г общо
- 100 г чоризо
- 5 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 2 с.л. сладък червен пипер
- 1 стебло целина (селъри)
- 250 г моркови
- 1 ч.л. сол
- 400 г картофи
- 500 мл вода
- 400 г боб от консерва
- магданоз по желание
Начин на приготвяне:
1. Пържолите от бутчета раполовете, за да се получат 2 по-малки месца. Ръснете двустранно със сол и пипер без да прекалявате - съвсем бегло.
2. Наситнете лука, морковите нарежете на кръгчета, но не много тънки (около 1,5 см.), чоризото нарежете на тънки полумесеци, а картофите облете и нарежете на четвъртини или шестини. Целината нарежете на парчета.
3. В тиган сгорещете олиото на силен огън и запържете месцата за по 2 минути от страна. Съберете ги в отделен съд, а отделилия се сос от готвенето прехвърлете в голяма тенджера.
4. Сгорещете на умерен котлон и запържете лука за 1 минута. Добавете чоризото, намачкания чесън, черен и червен пипер и гответе и бъркайте още 2 минути.
5. Прибавете целината, морковите, сол и картофите. След 2 минути готвене върнете месата в ястието, размешайте и залейте с водата.
6. Щом закъкри сложете капак, намалете леко температурата - на умерен към слаб огън и оставете да къкри захлупено 20 минути.
7. Отцедете боба от соса на консервата, прибавете в ястието, разбъркайте, опитайте на соленост и ако всичко е наред, сложете капака за още 10 минути.
8. Поднесете топло, по желание поръсено с пресен магданоз за хубост и свежест.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ